Efter en testperiod har Räddningstjänsten Medelpad infört livevideo som en regelbunden del av sitt dagliga beredskapsarbete - och sparar redan stora mängder tid och resurser.
När avstånden är långa och resurserna knappa kan det vara avgörande att hitta nya sätt att arbeta mer effektivt. Bliksunds livevideolösning IncidentShare har hjälpt Räddningstjänsten Medelpad i norra Sverige att göra just detta - och resultaten talar redan för sig själva.
Efter en lyckad testperiod hösten 2023 togs lösningen i drift i januari 2024. Sedan dess har räddningstjänsten, som täcker ett stort geografiskt område i regionen mittnorrland, använt IncidentShare på alla sina brandstationer.
Efter testperioden med IncidentShare tvivlade vi inte på att det var ett verktyg som skulle kunna hjälpa oss i vårt dagliga arbete. Och nu när vi har använt det i ett år måste vi säga att det hjälper oss mycket. Jag är väldigt positiv till IncidentShare och att använda livevideo i ett jobb som vårt är definitivt framtiden, säger Magnus Rudberg, Insatsledare och funktionsområdeansvarig på Räddningstjänsten Medelpad.
Räddningstjänsten Medelpad streamar från många olika enheter, bland annat kroppskameror, mobiltelefoner och drönare. Alla videoströmmar skickas direkt in i IncidentShare.
Räddningstjänsten Medelpad täcker ett stort geografiskt område runt Sundsvall i norra Sverige och har incidenter upp till 500 kilometer bort. IncidentShare har visat sig vara till stor hjälp för både de lokala insatsledare på plats och de regionchefer som samordnar insatserna i hela regionen.
Anton Hörnqvist är enhetschef och regional insatsledare på Räddningstjänsten Medelpad - en roll där han ofta är ansvarig för att prioritera och stödja insatser i hela regionen utan att nödvändigtvis vara fysiskt närvarande vid händelsen. I den här rollen är det avgörande att få en tydlig och snabb överblick över situationen.
Vi har ofta mycket långa avstånd att täcka, så det är en stor hjälp att kunna skicka en länk så att kollegorna på plats kan dela livevideo direkt från mobiltelefonens kamera. När jag kan se vad som händer är det mycket lättare att snabbt bedöma situationen och fatta rätt beslut. Det besparar mig både missförstånd och många timmars restid, som jag istället kan lägga på andra uppgifter, förklarar Anton Hörnqvist.
Ett konkret exempel var en brand i en butikslokal i den norra delen av regionen. Där stod en lokal insatsledare mitt i en snabbt utvecklande situation, och den regionala insatsledaren, Anton Hörnqvist, befann sig fem timmars bilresa därifrån. Den lokala ledaren kontaktade Anton för att få en bedömning av om det var meningsfullt att han körde hela vägen – eller om stödet kunde ges på annat sätt.
I det tempo branden utvecklades, skulle den vara över innan jag hann fram. Så vi kopplade istället upp mig direkt via videolänk, så att jag kunde följa med och ge rådgivning live på distans. Det smarta här är också att du kan skicka länken till vilken telefon som helst – oavsett system, teknisk kunnighet eller om personen finns i kontaktlistan. Det är extremt enkelt att ansluta, säger Anton Hörnqvist.
Räddningstjänsten Medelpad använder inte bara IncidentShare vid akuta händelser. En betydande del av räddningstjänstens arbete handlar också om kontrolluppgifter och tillsyn - till exempel i samband med tillstånd för förvaring av explosiva gaser i butiker. Här kan livevideo ersätta de ofta långa resorna med de ofta mycket korta besöken:
För dessa uppgifter kör vi ofta långt för att vara där en kort stund, eftersom det kanske bara handlar om att kontrollera kontrollnummer och om märkningen är korrekt placerad. Det är väldigt logiskt att använda livevideo i dessa fall - särskilt för mindre butiker och små licenser, eftersom det sparar oss mycket resurser som vi kan använda bättre på annat håll, säger Anton Hörnqvist.
Efter de positiva erfarenheterna i Medelpad hoppas både Magnus Rudberg och Anton Hörnqvist på att så småningom kunna skala upp användningen av livevideo till hela räddningsregionen Mittnorrland, då de båda ser stor potential i lösningen.
Vi arbetar i en vardag där vi måste använda resurserna klokt. När vi kan undvika onödig körning och ändå säkerställa kvalitet och säkerhet är det ett kraftfullt verktyg som jag ser stor potential i, säger Magnus Rudberg.
Anton Hörnqvist håller med och avslutar:
Vi kan redan nu höra att det är något som det pratas mycket om. Varje gång vi använder det och delar med oss av våra erfarenheter så banar det väg för att vi ska kunna använda det ännu mer i framtiden.