Laganda och innovation med Bliksund Hackathon 2024

Som ett företag som är dedikerat till att leverera innovativa lösningar till räddningstjänster, bjöds utvecklarna på Bliksund in till ett tvådagars hackathon för att främja kreativitet, laganda och innovation i de olika länderna, lösningarna och kontoren.

hackathon 1

 

Sätta scenen för innovation

Hackathons har blivit en hörnsten för innovation inom teknikbranschen och erbjuder en unik blandning av kreativitet och samarbete. Med utvecklare spridda över Norge, Danmark, Nederländerna och Vietnam var det särskilt viktigt att inspirera till kreativitet och samtidigt sammanföra kulturer och bygga ett enhetligt team.

Ett team med 33 utvecklare delades in i 12 lag och fick 1,5 dagar på sig att ta fram innovativa idéer. Enligt juryn behövde dessa idéer ha en viss wow-faktor, ta itu med ett relevant problem, förbättra effektiviteten och interna processer och, viktigast av allt, öka kundvärdet. 

Team över gränserna

Framgångarna för ett hackathon är beroende av att främja samarbete mellan team som vanligtvis inte arbetar tillsammans, särskilt när de är spridda över olika platser. Bliksunds Hackathon tog sig an denna utmaning genom att använda teknik och kommunikationsverktyg för att överbrygga det fysiska avståndet mellan teamen. Stian Eide, Technical Group Manager för företagets videolösning, IncidentShare, sa: 
stian eide resize
"Det har varit roligt att se hur team från olika bakgrunder och nationaliteter har arbetat tillsammans för att omvandla sina innovativa idéer till konkreta projekt. Detta gränsöverskridande samarbete ledde inte bara till ett framgångsrikt hackathon utan stärkte också lagandan,"
Stian Eide, Technical Group Manager

 

 

hackathon 2

I en miljö där alla röster hörs och varje bidrag värdesätts har Bliksunds hackathon varit mer än en tävling:

1715148919796"Huvudmålet när vi ville arrangera ett Hackathon var att ge våra utvecklare möjlighet att arbeta med något annorlunda, ha roligt och lära sig nya lösningar och teknik. När jag ser de slutliga presentationerna är jag så imponerad av vad vi har åstadkommit på bara två dagar och jag är säker på att vi också har några nya idéer om hur vi kan utveckla våra produkter ytterligare,"
Maren Elise Rønneseth Teknisk gruppchef och projektledare för hackathonet 


En jury på tre personer hade 12 projekt att utvärdera, och de två vinnarna av hackathonet var projekten Objektigenkänning i videoströmmar och CRS GRID-modul. Alla projekt imponerade på juryn med sina innovativa och smarta förslag.  Som Martin, en av tre jurymedlemmar uttryckte det: 
Martin Kasseth resize
"Båda de vinnande lagen har skapat lösningar som har potential att ge våra kunder stort värde i framtiden. Det första laget skapade ett proof of concept för att integrera vårt Crash Recovery-system i vår GRID-produkt, och det andra laget använde AI för att generera text från drönarvideo, vilket till exempel kan användas för att upptäcka bilnummerplåtar."
Martin Alexander Kasseth, Business Development Director på Bliksund