Blog och nyheter

Pilotprojekt på förlossningsavdelning: - Videolink är här för att stanna

Skriven av Bliksund SE | 2024-okt-01 10:20:06

Videolink har visat sig vara ett mycket användbart och effektivt verktyg på en förlossningsavdelning i Vestre Viken. Det skapar trygghet för de gravida kvinnorna och bidrar till ett effektivare resursutnyttjande bland personalen.

Hälsoregionen Vestre Viken har som något nytt implementerat videolänk på en förlossningsavdelning. Videolink gör att personalen kan följa förlossningen direkt via video från den gravida kvinnans telefon. På Bærum sjukhus har förlossningsavdelningen testat videolänk under de senaste 9 månaderna som en del av ett pilotprojekt, och feedbacken är tydlig:

 

"Vi måste säga att videolänk är här för att stanna. Vi använder den väldigt ofta eftersom vi kan se att den hjälper gravida kvinnor och deras familjer mycket, och den sparar resurser som vi kan använda till dem som behöver det", säger Kjersti L. O. Nordrum. Nordrum, barnmorska på förlossningsavdelningen på Bærum sjukhus.

 

Professionella kommer nu in i vardagsrummet

På Bærum sjukhus använder de för närvarande videolösningen i många olika situationer. Det kan handla om allt från situationer där gravida kvinnor ringer in om vattenavgång, akut blödning eller begynnande förlossning och vill ha en professionell bedömning.

"Som barnmorskor har vi många bedömningar över telefon som är otydliga och svåra att bedöma. Med video kan vi snabbt bedöma hur allvarlig situationen är, till exempel mängden blod eller hur långt förlossningen har kommit, och snabbt avgöra om de ska stanna hemma eller komma till förlossningsavdelningen", säger Karina Hahn, barnmorska på förlossningsavdelningen på Bærum sjukhus

Karina Hahn betonar att det hjälper dem att fatta bra beslut för patienterna, och att de gravida kvinnorna och deras familjer tycker att det är mycket lugnande:

"Vi upplever och hör att det skapar en enorm trygghetskänsla för kvinnorna. De är väldigt bekväma med att vi ser situationerna med våra egna ögon, och det ger dem sinnesro i en annars potentiellt pressad situation."

 

Säker förlossning i baksätet på en bil

Ibland går förlossningar inte alltid som planerat. De kan ske snabbare än väntat, och så var fallet en dag när Karina Hahn hade jour. Hon hade en orolig man i telefon som var på väg till förlossningsavdelningen med sin fru. Sammandragningarna tilltog snabbt och det stod klart att kvinnan inte skulle hinna till förlossningsavdelningen. Så Karina använde videolänken för att guida mannen i hur han skulle kunna föda sitt barn i baksätet på en bil.

"Det är en av de situationer som man aldrig glömmer. Här visade videolänken verkligen vad den kan göra. Över videon vägledde jag pappan om vad han skulle göra tills ambulansen kom och kunde ta över. Det var en lite dramatisk situation som till slut blev en framgångssaga."

Säger Karina Hahn och fortsätter.

"Paret var väldigt tacksamma och glada efteråt. Pappan blev väldigt förvånad när han fick länken, och när jag var med på video kände han sig inte längre ensam. Det var väldigt lugnande i en nödsituation."

 

Videolänk sparar tid och resurser

Utöver att skapa en känsla av säkerhet för patienterna har videolänk den klara fördelen att den hjälper till att spara resurser för personalen. Erfarenheten efter nio månader i projektet visar att videolänk i många fall ersätter kliniska konsultationer.

"Varje gång vi kan göra en bedömning över video, där utfallet är att den gravida kvinnan tryggt kan stanna hemma och allt är normalt, sparar vi en konsultation och därmed tid och resurser. Den tiden och de resurserna kan vi lägga på de patienter som behöver hjälp istället", säger avdelningsbarnmorskan Kjersti L. O. Nordrum

Utöver avdelningens egen personal sparar det också AMK-centralen från onödiga ambulanstransporter.

Det råder ingen tvekan om att personalen på Bærum sjukhus förlossningsavdelning kan se fördelarna med att använda video i sitt arbete:

"Det är definitivt något vi kommer att fortsätta använda. Om videolösningen kan hjälpa bara en eller två kvinnor är det tillräckligt för oss. Och vår erfarenhet visar att det hjälper många. Vi tror att det är något som andra förlossningsavdelningar definitivt kan ha nytta av att använda", säger avdelningsbarnmorskan Kjersti L. O. Nordrum