Livevideo på alla 112-samtal: Region Nordjylland inför IncidentShare som standardförfarande

En ny standardprocedur på Region Nordjyllands larmcentral ger erfarna sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare en visuell och nödvändig överblick via livevideo. Resultatet är livräddande bedömningar och bättre utnyttjande av sjukvårdens resurser.

Livevideo på alle 112-opkald: Region Nordjylland indfører IncidentShare som standardprocedure blog hero image

Vid ett 112-samtal kan sekunder vara avgörande. Det vet man på den prehospitala organisationen, Akut Medicinsk Koordination (AMK) i Region Nordjylland, som har valt att införa en ny standardprocedur för alla samtal. Ett textmeddelande med en länk till en livevideo skickas nu till den som ringer som en standarddel av bedömningen och hanteringen av alla samtal. Detta gör att vårdpersonalen snabbt kan få en visuell överblick över situationen för den nödställde.

Anette Ladefoged
"Livevideo gör det möjligt för oss att använda vår syn på platsen. Vårdpersonalen kan se situationen och den som ringer i stället för att bara lyssna på en muntlig beskrivning. I dessa situationer fungerar videon som ett beslutsstöd när vi behöver bedöma vilken hjälp som behövs och hur snabbt den ska komma", säger Anette Ladefoged, kvalitets- och utvecklingssjuksköterska på AMK Nordjylland.

En fast procedur som ger mening

Region Nordjylland har använt IncidentShares livevideolösning sedan 2019, men fram till nyligen har det varit ett frivilligt erbjudande för hälsovårdaren. Nu har lösningen gjorts till en standardprocedur när det är möjligt, och det är mycket meningsfullt för AMK Nordjylland.

"Vi tycker att videosamtalen hjälper oss i vår beslutsprocess, vi får en tydlig bild av ärendet. Vi kan se om ett barn som beskrivs som medvetslöst faktiskt är klarvaken. Och om en äldre medborgare verkar alert och relevant, även om anhöriga uttrycker stor oro. Det innebär att vi kan skicka rätt hjälp snabbare - och spara onödiga utryckningar", förklarar Anette Ladefoged.

Värdefullt stöd vid akuta incidenter

Livevideolösningen IncidentShare har visat sig vara särskilt användbar i nödsituationer som hjärtstopp eller trafikolyckor. Skötarna kan snabbt få en överblick över olycksplatsen och antalet inblandade bilar, så att den som ringer inte behöver ägna värdefull tid åt långa förklaringar.

"När det gäller hjärtstopp har vi upptäckt att vi kan vägleda bättre när vi kan se patienten. Nyligen korrigerade vi till exempel en HLR som utfördes på en soffa och fick istället ner patienten på golvet - en hård yta som är bättre lämpad för HLR. Det är de små detaljerna som vi ser och inte hör som i slutändan kan rädda liv", säger Anette Ladefoged.

Tydlig kommunikation och ny teknik tillsammans för att rädda liv

För att fullt ut kunna utnyttja potentialen i livevideo har AMK arbetat med hur de presenterar lösningen för den som ringer. Som ett resultat av detta börjar samtalsbehandlarna alltid med att säga: "Du har fått ett SMS" istället för "Jag har skickat en länk till dig".

"Om vi säger att de har fått en länk tror många att de har fått ett mejl och börjar kolla sin inkorg", säger Anette Ladefoged och fortsätter: "Det handlar om att spara dyrbara sekunder. Precis kommunikation är avgörande när människor befinner sig i en stressad situation. Med tydlig kommunikation och ny teknik som ger oss en extra känsla har vi den absolut bästa chansen att rädda liv nu och i framtiden."